Varumärkesskydd internationellt

Varumärkesskydd internationellt

Ska du marknadsföra produkter och/eller tjänster på marknader utanför Sverige är det viktigt att du ansöker om internationellt varumärkesskydd. Såväl för att trygga de immateriella rättigheterna till det du säljer, som för att inte riskera att omedvetet göra intrång på ett redan registrerat utländskt varumärke.

Vad innebär ett varumärkesskydd internationellt?

Varumärkesskydd internationellt handlar, precis som varumärkesskydd i Sverige, om att säkerställa ensam dispositionsrätt till sådant som specifikt kännetecknar just dina produkter eller tjänster. Det kan till exempel vara en särskild logga, ett typsnitt, en produktutformning eller en signaturmelodi.

Eftersom en svensk varumärkesregistrering endast gäller inom Sverige är det viktigt att du ansöker om internationellt varumärkesskydd om du avser sälja dina varor eller tjänster på utländska marknader. Det är även viktigt att varumärkesskydda i det land du har en eventuell produktion. 

Ansökan kan göras på tre olika sätt beroende på om du önskar skydda ditt varumärke i ett enskilt land, inom EU eller i stora delar av världen.

Olika registreringskrav för olika länder

Internationellt varumärkesskydd erhålls genom att du registrerar ditt varumärke på den eller de utländska marknader du ska marknadsföra dina varor och/eller tjänster på. Ansökningsprocessen är relativt likartad på de flesta marknader, men vissa länder har egna specifika krav på vem som tillåts registrera ett varumärke och hur det ska gå till. Du kan till exempel behöva ha en partner eller annan lokal kontakt i landet, vilket förstås tar tid att etablera och därmed är ett krav som kan vara svårt att möta.

Skydda företaget

Så skyddar du ditt varumärke utomlands

Beroende på var du önskar varumärkesskydda dina produkter eller tjänster, ska din ansökan skickas till olika instanser.

Varumärkesskydd i ett enskilt land

Ska du bara sälja dina produkter eller tjänster på en eller ett par enskilda marknader utanför Sverige räcker det med att du ansöker om registrering i det specifika landet/de länderna. Ansökan skickas då direkt till det aktuella landets immaterialrättsmyndighet – det vill säga motsvarigheten till svenska Patent- och registreringsverket (PRV).

En komplett lista över immaterialrättsmyndigheter i enskilda länder finns hos World Intellectual Property Organization (WIPO).

Varumärkesskydd inom EU

Önskar du skydda ditt varumärke i flera europeiska länder är det både billigare och smidigare att ansöka om registrering av EU-varumärke, snarare än att lämna in enskilda ansökningar för varje land. Så även om du inte har för avsikt att marknadsföra dig på samtliga marknader inom EU.

Internationellt varumärkesskydd inom EU ger dig ensamrätt att saluföra dina tjänster eller varor i alla unionens medlemsländer. Såväl befintliga som framtida. Ansökan om registrering skickas till Europeiska Unionens Immaterialrättsmyndighet – EUIPO.

Viktigt att tänka på är att varken exempelvis Schweiz, Norge eller Storbritannien omfattas av varumärkesskydd inom EU eftersom de inte själva är medlemmar i unionen. Skydd i europeiska länder utanför EU måste därför sökas separat.

Globalt varumärkesskydd

Det mest omfattande internationella varumärkesskyddet får du om du ansöker om varumärkesregistrering hos World Intellectual Property Organization (WIPO). Över 100 länder finns att välja bland, likväl som unioner som EU och BeNeLux. Du väljer själv vilka länder och/eller mellanstatliga organisationer du önskar söka varumärkesskydd i.

Viktigt att känna till är att internationellt varumärkesskydd via WIPO endast kan fås först när du ansökt om och beviljats nationellt varumärkesskydd i Sverige alternativt varumärkesskydd inom EU. Detta eftersom din registrering hos svenska PRV eller europeiska EUIPO är det som ligger till grund för din ansökan till WIPO.

Varumärkesskydd internationellt

Bra att känna till om varumärkesskydd utomlands

  • Internationellt varumärkesskydd kan fås i de länder och mellanstatliga organisationer som är anslutna till Madridprotokollet.
  • Din internationella varumärkesregistrering är kopplad till din svenska i fem år från det datum den börjar gälla. Detta innebär att eventuella förändringar i din svenska registrering – den så kallade basregistreringen – även påverkar den internationella registreringen för ditt varumärke. Exempel på förändringar kan vara nya varu- eller tjänsteförteckningar, eller om varumärkesskyddet sägs upp.
  • Varumärkesskydd utanför Sverige kan bara fås om det inte redan finns ett snarlikt eller identiskt registrerat varumärke på de marknader och inom de varumärkesklasser du ansöker.

Vi hjälper dig att skydda ditt varumärke internationellt

Vill du ha hjälp att söka varumärkesskydd utanför Sverige? Hör av dig till oss på Abion. Våra varumärkesexperter kan stå till tjänst med allt från förundersökning till registrering och vidare förvaltning av ditt färdigregistrerade varumärke.

Vanliga frågor om varumärkesskydd internationellt

Hur mycket kostar det att skydda ett varumärke internationellt?

Kostnaden varierar beroende på antal marknader och varumärkesklasser. Grundkostnaden för varumärkesskydd i EU är 850 euro.

Hur länge gäller varumärkesskydd internationellt?

Ett internationellt varumärkesskydd gäller i 10 år. Efter varje utgången period kan förlängning om ytterligare 10 år göras.

Var ansöker jag om varumärkesskydd utanför Sverige?

Varumärkesskydd utanför Sverige ansöks om hos EUIPO (för EU), WIPO (globalt) alternativt hos ett enskilt lands immaterialrättsliga myndighet.

Vill du veta mer om internationellt varumärkesskydd?

Kontakta oss så berättar vi mer!